Kireät pohjelihakset ja akillesjänne kiristävät kantaluun ylöspäin lukiten sen virheasentoon. Kantaluu voi lukittua myös iskun seurauksena.
Nilkassa sekä jalkaterässä on elimistömme monimutkaisin mekaaninen rakenne. Nilkka on myös koko kehomme perusta, joten sen oikea asento sekä liikerata on kehon tasapainoisen toiminnan kannalta välttämätöntä. Erilaiset asentovirheet nilkoissa johtavat ketjureaktioon aiheuttaen epätasapainoa polviin, lonkkiin ja selkään sekä ylemmäs niskaan ja aina kallonpohjaan saakka.
Nilkan oikean toiminnan kannalta oleellisia ovat sen kaksi isoa luuta kantaluu sekä telaluu. Terveessä nilkassa nämä ovat oikeassa kulmassa toisiinsa nähden muodostaen välilleen avoimen tyhjän tilan nimeltään sinus tarsi. Vapaasti toimiessaan liikkuu kantaluu kävellessä heilurimaisesti sivusuunnassa puolelta toiselle. Niinpä sen oikea asento ja esteetön joustava liike onkin nilkan hyvän toiminnan kannalta välttämätöntä.
Yleinen ongelma nilkan ja koko jalkapöydän toiminnan kannalta onkin tilanne missä kantaluu akillesjänteen kiristämänä nousee ja lukittuu ylöspäin työntäen telaluuta eteenpäin ja/tai kiertäen sen vinoon. Tällöin näiden kahden luun välissä oleva avoin tila sulkeutuu, jalkapäydän muut pienemmät luut pääsevät siirtymään ja jalkaholvi mahdollisesti romahtaa synnyttäen ns. lattajalan.
Tilanne on korjattavissa vapauttamalla lukkiutunut kantaluu ja asettamalla se takaisin normaaliin asentoonsa kantapäässä. Tällöin ylemmän ja alemman nilkkanivelten liikeradat myös vapautuvat jolloin nilkka pääsee toimimaan normaalisti ja jalkapöydän muoto korjaantuu.