Rintaranka on alue selkärangan keskiossa niskan ja alaselän välillä. Rintarangassa on 12 nikamaa (T1-T12) ja koska niiden lukumäärä vastaa kylkiluiden lukumäärää on myös kylkiluita 12 paria. Jokaiseen rintanikamaan niveltyy kaksi kylkiluuta; poikkeuksena kuitenkin ensimmäinen kylkiluu joka niveltyy alimpaan kaulanikamaan (C7) ja ensimmäiseen rintanikamaan (T1).
Kylkiluut niveltyvät vastaaviin kahteen selkänikamaan kylkiluunpään nivelellä ja kylkiluu-poikkihaarakenivelellä eli yhden toiminnallisen kokonaisuuden muodostavalla kostotransversaalinivelellä.
Rintaranka, kylkiluut ja rintalasta kokonaisuudessaan muodostavat luisen, joustavan kehikon eli rintakehän.
Rintakehä laajenee sisäänhengityksen aikana ja supistuu uloshengitettäessä. Tämä liike on mahdollista, koska kylkiluut joustavat takaa rintarankaan kiinnittyvistä nivelistään sekä edestä rintalastaan kiinnittyvästä kimmoisasta rustosta. Kylkiluiden kostotransversaalinivelten liikkuvuus takana rintarangassa onkin edellytys hyvälle ja esteettömälle hengitykselle.
https://www.youtube.com/watch?v=O3nLJgRO-d8
Rintarangan ongelmat
Rintarangan ongelmat johtuvat enimmäkseen sen jäykistymisestä. Jäykistymiseen on useita syitä; niistä tärkeimpänä SI-nivelten lukkotila mitä seuraa lantiokorin virheasento. Lanneranka ei pääse muodostamaan joustavaa notkoa ja keskiselkä joustavaa kaarta eli selkä kokonaisuudessaan loivaa S-kirjaimen muotoa, mikä on terveen ja joustavan selkärangan edellytys. Jäykistymistä aiheuttaa myös liikunnan puute, istumatyö tai huono ja puutteellinen ergonomia. Rintakehän jäykistymisen muuttaa myös hengityksen pinnalliseksi, mikä entisestään lisää keskiselän ongelmia.
Keskiselän jäykistyminen vaikuttaa kylkiluiden kostotransversaalinivelten liikkuvuuteen, jolloin ne myös pikkuhiljaa jäykistyvät ja mahdollisesti liikkeen puuttuessa rustottuvat. Pelkästään selän ryhti tai liikunnan ja liikkeen puute ei kuitenkaan riitä selittämään näitä rintarangan ongelmia vaan taustalla voi olla myös erilaisia niskaan tai rintarankaan kylkiluihin kohdistuvia loukkaantumisia, joiden seurauksena voi olla kostotransversaalinivelen subluksaatio eli kylkiluunpään nivelen ”nyrjähtäminen” pois paikoiltaan. Tämä voi olla paljon luultua yleisempikin ongelma, koska subluksaatio voi tapahtua myös äkillisen liikkeen, kuten kiertymisen tai taivutuksen seurauksena.
Kuva: 1. Jäykistynyt vasen kylkiluunpään nivel 2. Kiertyneet kylkiluunpään nivelet T6-T7 ja kalkkeutunut välilevy 3. Vasemman kylkiluunpään nivelen täydellinen sijoiltaanmeno
Subluksaatiossa oleva kylkiluunpään nivel voi tuntua epämukavuutena tai toispuoleisena kipuna ylettyen aina rintakehän etupuolelle saakka. Se voi myös aiheuttaa rintalastan luu-rustorajalla ärtymis-tulehdustilaa eli ns. Tietzen oireyhtymää. Hengitys ja rintakehän liike voi tuntua kivuliaalta kuten myös yskiminen tai aivastelu. Myös nivel itsessään voi tuntua aralta ja kivuliaalta.
Subluksaatio voi myös aiheuttaa epämääräisempiä oireita ja hoitamattomana pitkittyessään erilaisia hermostollisia ongelmia esimerkiksi käsien, niskan ja koko selän alueella.[:]