SI-nivel- ja lantiokorin virheasento

 

 

 

SI-nivel on kahden suoliluun ja niiden välissä olevan ristiluun välinen liitoskohta

SI-nivel on yleisesti käytetty nimitys risti-suoliluunivelstä (RS-nivel), englanniksi sacroiliac joint (SI-nivel).

Lantion muodostaa rengas, joka on rakentunut kolmesta luusta, kahdesta suoliluusta eli iliumista sekä ristiluusta eli sacrumista. Suoliluut liittyvät edessä häpyliitoksen välityksellä toisiinsa ja niveltyvät selkäpuolella molemmin puolin ristiluuhun ristisuoliluu- eli SI-nivelellä.

Tämä kolmen luun muodostama “lantiokori” on sidekudosten koossa pitämä kokonaisuus. Huolimatta voimakkaista nivelsiteistä muodostaa SI-nivel traumatologian kannalta kuitenkin painonjakaumaholvin heikoimman kohdan. SI-niveleen kohdistuu kova rasitus joten se on suhteellisen altis toimintahäiriölle eli virheasennoille tai lukkiutumiselle:

  • SI-nivel voi lukkiutua äkillisen iskun, kaatumisen tai esim. kuoppaan astumisen seurauksena. Kivun tai lukkiutumisen voi myös aiheuttaa äkillinen kierto- tai taivutusliike.
  • SI-nivelen yliliikkuvuus on useimmiten raskaana olevien ongelma. Relaksiini-hormonin aiheuttama nivelsiteiden löystyminen ja pehmeneminen johtaa usein häpyliitoksen, lantiorenkaan ja SI-nivelten suurentuneeseen liikkuvuuteen. SI-nivel voi myös olla yliliikkuva läheisyydessä olevan ligamentin tai nivelsiteen venähdyksen seurauksena.
  • SI-nivelten tulehdustila on tyypillinen löydös selkärankareumassa.

 

Lantio on kiertynyt kun suoliluun kärjet (SIAS) ovat selällään makuulla eri korkeudella. Tällöin myös lonkkanivelet kiertyvät toispuoleiseen liikerataan nostaen myös reidet eri korkeudelle suhteessa toisiinsa.

 

Esimerkkejä Si-nivelen toimintahäiriöstä

Nilkan ja/tai polven virheasento voi aiheuttaa jalkojen ns. eripituisuuden mikä kallistaa lantion vinoon.

  • Kun SI-nivel on virheasennossa tarkoittaa se sitä, että suoliluu nousee ylemmäs suhteessa ristiluuhun. Tällöin virheasennon puolella oleva jalka lyhenee, koska suoliluu nousee ylemmäs selkärankaan nähden. Tämä aiheuttaa lantiokorin vinoutuman sivusuunnassa ja ristiluuhun painetta sivuttaissuuntaiseen kallistumaan. Ja koska ristiluu on selkärangan perusta voi vino perusta näkyä ylempänä rangassa esim. s- tai c-skolioosina.
  • Usein suoliluu myös kiertyy eteenpäin, joskus myös taaksepäin ja tämä aiheuttaa vääntöä ristiluuhun. Eteenpäin kiertynyt suoliluu vääntää ristiluuta eteenpäin aiheuttaen lannerangan liiallisen lordoosin ja rintarangan kyfoosin korostumista sekä altistumista erilaisille lannerangan vaivoille kuten nikamakaaren rikko tai nikamasiirtymä.
  • Kiertynyt lantio rasittaa myös piriformista, psoas-lihaksia ja monia muita lihaksia aiheuttaen näin lihaskiristyksiä kylkiin, rintarankaan, niskaan ja olkapäihin sekä alaspäin pakaraan, reiteen ja pohkeeseen aina akillesjänteeseen saakka.

Lantion toimintahäiriö

Lukkiutuma tai virheasento SI-nivelessä saa aikaan virhekuormituksen lannerangassa, jolloin syntyvät tavallisimmat ongelmat selkään. Toimiva SI-nivel ja lanneranka kuormittuvat luonnottomasti, mistä seuraa lihaskiristystä piriformikseen, takareiteen, pitkiin selkälihaksiin ja jalan loitontajalihaksiin. Seurauksena on myös esim. iskias-hermoa ärsyttäviä välilevypullistumia, välilevyrappeumia ja kulumista.
Lisäksi voi esiintyä paljon muitakin ongelmia, kuten kipuja useissa eri paikoissa: pakaralihaksessa, nivusessa, lonkassa, polvessa, sääressä, pohkeessa, akillesjänteessä, kantapäässä, jalkaterässä ja varpaissa.

Kun lantio on kallistunut ja suoliluu kiertynyt niin myös lonkkanivel ja reisiluu joutuvat luonnottomaan liikkeeseen. Tämä vääntää lonkkaniveltä ja aiheuttaa lonkkanivelen kulumaa. Virheasento vaikuttaa myös polveen ja nilkkaan: koko jalka toimii luonnottomasti, askellus on väärä ja nivelet kuormittuvat luonnottomasti. Lisäksi tulee lihaskireyttä, joka entisestään vääntää niveliä. Tästä väärästä askelluksesta seuraa ongelmia aina jalkaterään ja varpaisiin saakka.
Koska suoliluun harjalta lähtee lihaksia ylös rankaan ja kylkiluihin, aiheuttaa vino lantio lihaskireyttä niihin vetäen ylävartaloa vinoon. Tämän seurauksena aiheutuu lihaskireyttä niskaan sekä kipuja ja vaivoja yläselkään, niskaan, olkapäihin ja niitä kautta aina sormien tuntohäiriöihin ja pääkipuun saakka.

SI-nivelen toimintahäiriö on hyvin yleinen ongelma ja se on lähes kaikilla selkävaivoista kärsivillä.

SI-nivelen korjaaminen: Jäsenkorjaus tarjoaa lempeän ja turvallisen tekniikan, jonka avulla SI-nivelten ja koko lantiorenkaan toimintakyky palautetaan. Kun lantio on tasapainoitettu oikenee ja palautuu lanneranka luonnolliseen linjaansa lähes itsestään.